Hej alla banläggare!
Banläggare
Som ni ser så saknas det banläggare för den 5 resp 12 augusti.
Har ni tips på någon som kan ta hand om dessa tillfällen så hör av er. Jag jobbar också vidare på att hitta någon som är hemma vid den tiden och som kan åta sig banläggningen.
Utrustning
Två väskor finns för banläggarna med allt nödvändigt matrial som hämtas eller lämnas in på kansliet omedelbart efter varje träning eller efter överenskommelse kontakt med nästa banläggare
Ev saknat material kompletteras
Sport Ident
Dessutom finns tillgång till Sportident-enheter stämpelpinnar samt övrig utrustning som krävs för att kunna köra elektronisk stämpling. Särskilt bra är den thermoprinter som finns. Den gör det väldigt lätt att genomföra en träning med Sportidenenheter där alla kan få mellantider. Det är bara att läsa manualen på en sida och sedan köra. Superenkelt!
För er som använder er av SportIdent-enheter vid träningarna följer här en lista på vilka koder som kan användas: 31, 32, 33, 34, 35, 38, 40, 44, 45, 46, 48, 52, 53, 54, 56, 63, 65, 67, 90, 96, 97, 100, 104, 110, 113, 200.
Om det är någon som hellre kör på det gamla sättet med stämplar så kommer även sådana att finnas i väskan. Se till att inte knyta ihop stämplar med skärmar – det blir lätt tjorvigt då. Använd bara en lassoögla för att sätta fast stämpeln vid skärmen och skilj skärm och stämpel efter användning.
Resultat
Resultaten från tävlingarna ska publiceras på vår hemsida. Om ni inte själva har rättighet att gå in och lägga in sådant så skaffa er rättigheter eller kontakta någon av datarävarna – Conny eller Mats L så hjälper de säkert till om ni ber snällt!
Sänd gärna in resultatet till länstidningarna
NSD sporten AT nsd.se
Kuriren sporten AT kuriren.com
Banor
Vi har två typer av orienteringsteknikträningar – sprint och ”vanlig” orientering.
Sprinten kör vi tidigt på säsongen när det fortfarande kan ligga snö i skogen. Det är lämpligt att utnyttja våra stadskartor – Lombolo, Jägarskolan, Järnvägsparken, Kyrkparken etc. Banorna ska vara korta och enkla. Lämpliga längder kan vara en bana på ca 2 km och en på ca 3 km. Svårighetsgraden ska vara sådan att våra nybörjare utan problem kan vara med på båda dessa banor. Tanken är att en van orienterare springer mycket fort medan en mindre van tar lite längre tid på sig, men ändå inte ska behöva göra några större orienteringsmisstag. Lite tips på de principer som sak logga till grund för sprintbanor kan fås på orienteringsförbundets hemsida http://www.orientering.se/Arrangor/Tavling/Distansernas-sararter/Sprint/
De mer traditionella träningarna sker normalt på våra ”skogskartor” – Luossabladet, Laxforsen, Kalixfors, Abisko, Svappavaara.
Tre banor
- en enkel för nybörjare ca 2,5 km ( kan inte bli för enkel men inbjuda till att gena )
- en med lite mer orienteringsproblem för motionärer ca 3 – 4 km
- en lite längre och svårare för de av oss som tävlar och tränar lite oftare. 5-7 km
Svårighet
För att få en uppfattning om vilka svårighetsgrader som kan vara lämpliga kan man gå in på följande länk
http://www.orientering.se/Tavlande/Tavlingsklasser/ där olika svårighetsgrader beskrivits.
- Nybörjarbanan vid våra träningar skall vara av typen Vit,
- Mellanbanan Orange/Röd
- Långa banan Violett.
Den är inte alltid lätt att leva upp till de här anvisningarna med det begränsade antal områden vi har till förfogande men man får göra så gott man kan.
Det är mellan kontrollerna som tävlingen sker. Inga GÖMDA skörmar
Viktigt att sätta kontroller högt och synligt om man tror att en kontroll kan vara i svåraste laget men att det svårt att hitta ett alternativ. Det går ju också att i värsta fall snitsla mellan kontroller men det ger ju ett visst merarbete. Tänk också på att det finns alternativ till de traditionella OL-träningarna. Linjeorientering är bra exempel på en träning som kan ge ganska mycket, även om man springer i välkänd terräng!
Mats Dahlberg Tränare