Välkommen till Naturpasset Sommar 2021

1/10: Kontrollerna börjar tas in från och med 19 oktober.
21/9: Det har kommit in en rapport att fotokontrollen har blåst sönder. Därför kan ni även rapportera in kontrollen teoretiskt nu genom att ange var på kartan den är. Ni får ett försök på er. Skicka "svaret" till naturpasset@ifkkiruna.se. Kontrollen görs även om till en virtuell kontroll så att ni kan få koden via mobilen ifall den inte är på plats där den skall vara.
16/9: Sista ledtråden till fotokontrollen. Gropen finns i närheten av kontroll 7.
9/9: 5 bonuspoäng tilldelat Daniella Fjällborg som hittade den borttappade kepan.
2/9: Det är en naturpassare som tappat bort en grön/gul kepa (från sydafrika) i somras mellan kontroll 94 och 93 i Kurravaara (strax nedanför Kurravaaratoppen). Hör av er om ni hittat den.
25/8: Alla kontroller i Kurravaara tas in 29 augusti. Sista dagen för att ta kontrollerna i Kurravaara är således 28 augusti.
11/6: Årets fotokontroll har nu placerats ut.
Naturpasset finns att köpa i Camp Ripan, Höjdmeter samt Soffis gård i Kurravaara.

Uppgift

Det gäller att med kartans hjälp hitta kontrollerna ute i terrängen.

Kontrollen

En vanlig kontroll består av en orange-vit skärm. På skärmen står kontrollens nummer och en kod-bokstav eller kod-bokstäver. Bokstaven eller bokstäverna, som visar att du hittat kontrollen, fyller du i på startkortet. Man får ett visst antal poäng för varje kontroll man tar. Poängen beror på hur svår eller hur långt bort kontrollen är. Ju tidigare man löser fotokontrollen desto högre poäng får man. Den presenteras senare här på denna sida.

Kartorna

Kontrollerna är fördelade över två kartor. Den ena kartan är Luossavaara-kartan (70 kontroller) och den andra är Kurravaara S(ödra)-kartan (30 kontroller) som finns 8-10 km från Kiruna C efter den så kallade Kurravaaravägen. Båda kartorna är i skala 1:10000 (1 cm på kartan = 100 m i verkligheten).

Kurravaara S-kartans kontroller stängs på grund av älgjakten i slutet av augusti (exakt datum meddelas här på denna sida) så rekommendationen är att man börjar med dessa om man vill ta alla kontroller.

Kompass

Kompassen kan, om du är van med den, göra att du går mera rakt i terrängen. Normalt är kartan så detaljrik att du kan komma rätt enbart genom att läsa kartbilden och gå fram i terrängen.

Inlämning

På varje kontroll finns en eller flera bokstäver: Dessa skall du redovisa till IFK om du vill vara med i utlottningen av priser.

1. Lämna kortet i brevlådan vid IFKs kansli på Matojärvi

2. Via Internet ifk.kiruna.irf.se/naturpasset/index.php?page=np_handin

Din personliga kod för att lämna in finns på startkortet. Observera att du kan redovisa flera gånger under sommaren via Internet.
De som även har tagit Naturpasset Vinter kan vara med i Naturpasset Total. Det vill säga man kan göra inlämning med sin
Naturpasset Vinter-kod + Naturpasset Sommar-koden. Det blir en särskild redovisning och utlottning av priser för Naturpasset Total.

Priser

Om du väljer att redovisa dina kontroller till IFK har du chansen att vinna priser. Du skall ta minst en poäng för att få vara med i utlottningen. Varje poäng fungerar som en lott i dragningen av priser. Det vill säga ju mer poäng du har desto större chans att vinna priser.
Vi annonserar vinnare någon gång i oktober på hemsidan.


Det finns även en central tävling som man kan vara med i. Se Naturpassets centrala tävling för instruktioner.

Felrapportering/kontakt/synpunkter

Om du hittar något fel eller att en kontroll är borta kan du kontakta:

Medlem i IFK Kiruna?

Om du blir medlem i IFK bidrar du till att Naturpasset kommer att finnas + att du får en bra försäkring. Läs mer under medlem på IFK Kirunas hemsida https://www.ifkkiruna.se/foreningen/Blimedlem/.

Nyheter och överraskningar

Gå in på denna hemsida då och då.

Lycka till i skogen och fjället!